Hiperprotecția copiilor, o atitudine contraproductivă pe termen lung

NoGravity » Parenting ca la mama acasă » Hiperprotecția copiilor, o atitudine contraproductivă pe termen lung

În cadrul proiectelor noastre montane pentru copii am observat în ultimii 5 ani o scădere constantă a apetitului pentru transpirație a celor mici.

Acest lucru nu este foarte grav și poate fi depășit în timp printr-o expunere graduală la efort. Mult mai greu de corectat este atitudinea părinților bine intenționați care protejează copilul de viruși, de soare, de ploaie, de insecte, de praf, de supliciul legării șireturilor sau al purtării unui rucsac ușor în spate.

Specialiștii în soft-parenting domină atât discursul public, cât și cel instituțional, iar dictatura hiper-protecției a confiscat inclusiv sistemul educațional. Suntem înconjurați numai de traume potențiale, atât fizice, cât și psihice, care ne remodelează modul în care ne creștem copiii.

Astfel, orele de sport pot avea loc în aer liber numai la temperaturi între 20 și 25 de grade Celsius și numai pe cer parțial acoperit de nori. Se reduce astfel riscul de insolație, cel de transpirație sau mult temutei răceli de la frig!

Nici pericolele psihice nu sunt neglijate. Anul acesta un cadrul didactic din Bacău a propus chiar o petiție online împotriva premierii publice a elevilor, la sfârșitul anului școlar, inițiativă care a atras deja peste 3.000 de semnături.

Rezultatele nu s-au lăsat așteptate: în prezent trebuie să gestionăm extinderea la infinit a zonei de confort a copiilor (temperaturi de 25 de grade constant, contact permanent cu o suprafață moale, de preferat cu o consolă în mână), un cordon ombilical conectat la mici ecrane generatoare de endorfine. Regulile și disciplina aparțin exclusiv celor care trăiesc sub o piatră, departe de „civilizație”.

Desigur că (numai) proiectele de educație prin aventură Drumeții Educative nu pot corecta eventualii șapte ani de acasă în care cei mici nu au auzit niciodată „NU” sau un sistem educațional în care singura regulă este că nu există nicio regulă. Însă pot expune copiii, într-un mediu controlat, la experiențe care să-i scoată din zona de confort și să le arate că există viață în aer liber, fără consolă sau telefon mobil. Că există libertate chiar și atunci când ea este guvernată de reguli menite să ne aducă sănătoși și mai isteți și mai antrenați acasă.

Vă așteptăm să ne descoperiți și să reveniți, urmând planul nostru de progres Outdoors. Cei pasionați se vor putea chiar înscrie în clubul montan pentru copii NoGravity.

Data articol: 21 iulie 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *