Educație Montană în Școli și Licee – Trecut, Prezent și Viitor
Te-ai întrebat vreodată cum a apărut și a fost implementată pentru prima oară educația montană în școlile și liceele? Echipa NoGravity Club îți povestește cum o idee simplă adresată propriilor copii s-a transformat într-o inițiativă la nivel național.
Începuturi
10 septembrie 2023 – O membră a echipei s-a gândit să organizeze în Șoala Altfel un atelier de echipament montan în clasa fiului ei. Ideea ni s-a părut foarte bună și am lansat aceeași invitație și altor școli și licee din București.
18 septembrie 2023 – Împreună cu prietenii de la Kidibot și am trimis invitații pentru acest atelier mai multor școli și licee din București. Rezultatele au depășit orice așteptare: peste 80 de școli și licee din București au dorit să beneficieze de atelierele noastre gratuite în perioada Școlii Altfel și a Săptămânii Verzi.
9 octombrie 2023 – După o perioadă extrem de solicitantă în care am programat peste 220 de clase de elevi am ținut primele ateliere de educație montană în Liceul Teoretic Bilingv „Ita Wegman”.
Prezent
19 decembrie 2023 – Am reușit printre picături să lansăm varianta Beta a noului nostru website www.nogravity.ro. El reflectă reinventarea noastră profundă care a început în primăvara acestui an.
21 decembrie 2023 – Am ținut ultimele ateliere de educație montană ale anului 2023 și am vizitat prima școală gimnazială din Județul Ilfov.
În 3 luni am reușit să vizităm 4.000 de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal din 168 de clase din 32 de unități de învățământ bucureștene, după cum urmează:
- 1445 de elevi din clasele III-IV (36%);
- 1860 de elevi din clasele V-VIII (46,5%);
- 695 de elevi din clasele IX-XII (17,5%).
Jurnalele noastre săptămânale de activitate pot fi descărcate în format Word și PDF aici.
Viitor
- În agenda noastră mai sunt programate încă 50 de clase (1250 de elevi) din 10 instituții de învățământ din București. Acest număr de elevi bucureșteni va crește datorită faptului că există interes din partea școlilor gimnaziale și liceelor de a ne primi în timpul orelor de dirigenție și geografie.
- În prima jumătate a lunii ianuarie vom lansa invitații similare celor din București instituțiilor de învățământ din județele Ilfov, Timiș și Mureș. Partenerii noștri în acest demers sunt: Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și prietenii de la Kidibot și .
- Pregătim ateliere de educație montană cu subiecte noi. Ele vor fi lansate la nivel național la începutul anului școlar 2024-2025.
Mulțumiri speciale:
- Prietenilor de la Kidibot și care ne-au recomandat cadrelor didactice;
- Vechiului nostru colaborator în ale graficii și al montării de imagini Theodor Drăghici care ne-a ajutat la finisarea identităților vizuale proiectelor noastre.
- Inspectoratului Școlar Județean Ilfov pentru încredere.
- Cadrelor didactice pentru sprijinul acordat la implementarea acestui proiect.