Reducere 10% pentru mini-grupurile de 4 persoane Detalii

Creasta Sudică și nu numai

30 iunie 2020

Vineri, seară spre noapte, pe-o verandă situată la baza calcarelor măiestosului Crai. Lângă șevaletul pe care tronează bucla de mâine (Pensiunea 7 Crai – La Lanțuri – Șaua Grindului – Creasta Sudică – la Prepeleac – Cerdacul Stanciului – Marele Grohotiș – Refugiul Șpirlea – Pensiunea 7 Crai) câteva pahare cu coniac, bun, niște beri, reci, destind atmosfera; se trece mult mai ușor peste inerentele stângăcii ivite între persoane care abia se cunosc.

De la masă ne sculăm spre miezul nopții, retrăgându-ne spre confortul paturilor ghidați doar de rațiune, nicidecum de necesitate. Măcar avem zâmbetul pe buze. Cei mai mulți plecăm mâine în tură, restu` descoperă aventura după bunul lor plac.

Sâmbătă, la prima oră, ne poticnim nițel – noaptea trecută i-a conferit bucătarului trăiri intense, iar întârzierea, deloc mare, a micului dejun a făcut ca intrarea în traseu să se producă în consecință. Dar cui îi pasă?

Până la Refugiul Șpirlea (1440 m) nici nu prea auzim susurul pârâului pe care-l traversăm în două-trei rânduri. Doar râdem. Ah, și ne bombăm piepturile și tragem umerii spre spate în fața unor câini ciobănești care la rândul lor se dau rotunzi în fața unuia mai tânăr și destul de amărât. E firesc, având în vedere că grupul, nu haita, e format dintr-o fată și patru băieți bărbați.

După scurta porțiune abruptă de grohotiș, admirăm Zaplazul, apucăm lanțurile, cam șubrezite, și, cu atenție sporită, dar fără prea multă grație (cu o excepție), ne cățărăm în creastă. Depășim fără efort grupurile mai harnice și mai numeroase care s-au avântat cu mult mult înaintea noastră pe traseu și atingem Șaua Grindului.

Luăm prânzul sub Vârful La Om/Piscul Baciului (2238 m), acoperișul masivului. Cocoțați pe-o muchie ascuțită, admirăm panorama vastă constituită la SE de satele Peștera, Măgura, puțin (mai mult) Bran, și mult Bucegi pe fundal, în timp ce în oglindă pășunile Iezerului se rezemă pe o parte a masivului Făgăraș.

Desertul constă în ițirea, și ulterior apropierea nesperată a unui exemplar foarte-foarte curios de Rupicapra rupicapra (nu detaliem stângăcia de care a(m) dat dovadă … a(m) alungat-o, off!).

Doar cu cerul deasupra capului, cu jumătate de creastă zimțată în față și cu abrupturi în laterale, ne avântăm pe poteca șerpuindo-sinusoidală peste Colții Grindului. Coama Lungă rămâne și ea în urmă, iar din Vf. Lespezi (2142 m) admirăm Poiana Închisă care precede Marele Grohotiș. După Vârful Pietrei (2098 m) ne afundăm în … funduri: Vf. Fundurilor, Șaua Funduri și, undeva în stânga, pam-pam!, Muntele Funduri.  Chiar dacă ne croim drum printre crengile jnepenilor, tot rămân cele mai frumoase funduri. Din Piatra Craiului. Din masivul efectiv!

Trei ceasuri, cu tot cu popasuri, reprize multe de râs – unele în hohote, ne sunt necesare pentru parcurgerea crestei sudice. Chiar și norii au fost cu noi, făcând deplasearea extrem de plăcută și foarte relaxantă, ferindu-ne în mai multe rânduri de soarele dogoritor.

Coborârea abruptă dintre Șaua Funduri și La Prepeleac ne confirmă că încălțările sunt de calitate optimă, iar gambele și articulațiile genunchilor sunt antrenate pentru ceea ce e cel mai greu la munte – coborârea. Cele două pasaje cu lanțuri ne fac să îmbrățișăm nițel și stânca (coborâm cu fața către ea), iar monumentul dedicat celor doi alergători montani decedați anul trecut în cadrul maratonului organizat în acest masiv ne reamintesc, cum au făcut-o și alte cruci întâlnite sus în creastă, ceea ce bine știm – să nu ne asumăm riscuri inutile.

Cerdacul Stanciului și Marele Grohotiș sunt alte două minunății oferite de acest munte, ultimile atracții înainte de liziera pădurii, coborârea de-alungul Văii Șpirlea și, puțin mai târziu, șezătoarea de pe veranda pensiunii. Veselia de după ține până pe la miezul nopții; ne rămâne (doar) nouă.

Merită menționat MTB-ul de-a doua zi pentru o parte a grupului (40 km cu o diferență pozitivă de nivel de peste 800 m) și drumeția circuit pentru cealaltă parte a aceluiași grup, din aceiași duminică, cuprinsă între Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștilor – Cheia Pisicii – La Table – satul Peștera – Dealul Munteanului – Fântâna lui Botorog, adică înșiruirea panoramelor frumoase asupra crestei nordice și sudice a Craiului, apoi a asupra Bucegilor, dar și asupra pășunilor, livezilor și caselor tradiționale de munte, plus serata de pomină ce-a urmat, cu altă ocazie, poate.

Nu uitați să descoperiți aventura!

PS: Am prelungit șederea până luni, atât de fain a fost!

Pentru mai multe informații nu ezitați să ne contactați la telefon 0720 328 888 sau email: contact@nogravity.ro

Săptămânal, la NoGravity Club organizăm evenimente social-educative pentru copii și familie. Pentru confortul tău am centralizat într-un singur loc atelierele, taberele și excursiile noastre. Verifică periodic calendarul activităților pentru a-ți putea rezerva din timp un loc la evenimentele noastre

Vezi calendarul
Află primul

Primește ofertele și noutățile pe mail